Wednesday, 24 September 2014

Daging Berempah Elak Kanser

Daging sering dikaitkan dengan kanser terutamanya apabila kerap diambil. Kajian dari Kansas State University (KSU) mendapati beberapa rempah yang digunakan dalam daging sebelum anda memasak dapat mengurangkan risiko kanser dan membuatkan hidangan tersebut bertambah lazat.

 Antara rempah yang digunakan ialah Rosemary dan kunyit. Rempah ini akan mengaktifkan antioksidan untuk mencegah pembentukan amina heterosiklik (HCA). HCA adalah senyawa yang menjadi penyebab kanser, terhasil ketika daging dipanggang, bakar, kukus atau goreng.



Sumber : Majalah I Sihat

2 comments:

  1. ooo... tap kak mia tak berapa minat rempah2 ni... huhuh

    ReplyDelete
  2. follow blog bihah balik dan like fan page blog Nabihah
    http://inibelognabihah.blogspot.com/
    Terima Kasih

    ReplyDelete